MargaretaBlafield

Miten tallentaisi kirjallista tuotantoaan

  • Miten tallentaisi kirjallista tuotantoaan

Minulla oli joskus kaupunkilehti Tamperelaisessa blogi . Kun kevällä meinasin laittaa sinne kirjoituksen blogia ei löytynyt. Kirjoitukseni oli hävitetty minulle mitään ilmoittamatta.

Harmitti kun kaikista jutuistani ei ollut edes kopiota itselläni.  Äskettäin kaipasin joitakin vuosia sitten kirjoittamani "Onko jääkarhulla oikeuksia" otsikoitua blogipostaustani.  Sekavista tiedostoistani en löytänyt sitä.

Harmitti taas. ihan periaatteestakin.  Onko vapaaehtoisella sisällöntuottajalla mitään oikeuksia? Ei ilmeisesti.

Nyt Aamulehti lopetta blogien ylläpidon. Asiallisesti sentään on asiasta ilmoitettu.  

Kirjoitin useamman vuoden omaan blogiini  ja kuten täälläkin sitäkin enemmän kävin keskustelua muiden alustusten kommenttiketjuissa.

Minun lisäksi jotkut muutkin haluaisivat ottaa talteen oman kirjallisen tuotantonsa. Se ei kuitenkaan ole kovin yksinkertaista.

Laitoin kommentina ylläpitäjän toimineen Seppo Rothin kirjoitukseen blogien lopettamisesta:
Kiitos, siitä että edes ilmoitat blogien katoamisesta. Tamperelainen hävitti blogini ilmoittamatta.
Minä tosiaankin haluisin tallentaa tuottamani sisällöön, mutta taitoni ovat hyvin rajalliset.

Olen aika paljon tässäkin blogissa käynyt keskusteluja jossa koko dialogi on merkityksellinen, ei vain omat kommenttini.
Haluaisin tietää dead-linen hävittämiselle, ettei asiaa unohtuisi.

Mitä varten blogikirjoituksia hävitetään? Tulisiko liian kalliksi arkistoida niitä? Onhan niillä merkitystä tulevaisuudessa esim. tutkijoille.
Minusta on myös aika epäkunnioittavaa suhtautumista vapaaehtoisia sisällöntuottajia kohtaan hävittää heidän työnsä. Monet ovat kirjoittamisen ammattilaisiakin ja ovat aikaisemmin ansainneet leipäänsä lehtiin kirjoittamalla.

Minäkin kiitän tästä ajasta.

Ps. Eilen olimme erään dramaturgiystäväni kanssa katsomassa Juhani Hurmeen kirjoittama ja ohjaama Algot Untolasta kertova teatteriesitystä. Palatessamme tuli puhetta siitä, että joistakin täälläkin blogissa käymistäni pitkistä keskusteluista voisi hyvinkin tehdä näytelmän. Valitettavasti useimmat pitkät keskustelut eivät ole omien kirjoitukseni kommenttiketjuissa.

Sekin tuli mieleen; jos joku poistaa omat kirjoituksensa, poistuuko samalla hänen kirjoittamansa kommentit muidenkin blogeista?

Jotenkin minua järkyttää, että bittitaivaan tuuliin häipyy arvokas pala journalistiikan historia.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Totta tuokin. On olemassa kaikenlaisia ohjelmia, jotka mm. tallentavat joka näpyttelyn. Omien tekstien tallentamisen ei pitäisi olla ongelmaa.

Aikoinaan esim. Google tallensi kaikki löytämänsä nettisivut ns. välimuistiin. En tiedä tekeekä niin yhä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/30/valheenpa...

Mutta neuvoni on: osta vaikka muistitikku, ja muista paremmin ;-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On olemassa joku ohjelma jolla voisi tallentaa koko 40 gigan saitin omalle kovalevylle. Se ei ole minulle tarkoituksenmukaista. Kova homma on löytää omat tekstit joukosta, sitäpaitsi paljon on kai jo hävitetty arvokasta dialogia toisten alustajien toimesta.
Muistitikkujakin on.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Archive.org ylläpitää waybackmachine-nimellä tunnettua palvelua, joka sisältää näköjään kaksi täyttä kopiota vuodelta 2016. Jatka etsimistä osoitteesta https://web.archive.org/web/20160501000000*/http:/...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suurkiitos, rakas ystävä!
Löysin sen kaipaamani blogin. En ollenkaan muistanut,että olen niinkin monta blogia siihen julkaisuun kirjoittanut.
Nykyiselle toimitukselle en enää kelvannut blogistiksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Hienoa.

Kävin blogien pääsivulla vuoden 2016 lopun versiossa, mutta en löytänyt tai tunnistanut mitään, joka olisi voinut olla sinun. Anna sopiva alkuosoite tai siis blogisi pääsivu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Päätoimittaja vaihtui kai jo 2014 ja blogisivusto mulkattiin nykyiseen surkeaan formaattiin. En minä kauan sinne kirjoittanut 2013-14.
Nyt kuitenkin on yritettävä saada talteen Aamulehden blogit ja mieluiten nekin keskustelut joihin osallistuin Varmaan paljon on jo hävitetty. Käytin nimimerkkiä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #7

Ei ne archive.orgista poistu. On ne tietysti hyvä olla omallakin koneella. Juuri nytkin siellä on huoltotauko. Joskus voi olla muitakin teknisiä ongelmia tai ei vain ole nettiä, joten tikku tai muu on kätevä kaikkein tärkeimmille omille töille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos, tallensin minäkin tuon osoitteen ja kävin vilkaisemassa miten paljon ja mitä löytyy. Hyvä saitti ja analyysit päälle.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Linus Torvalds on joskus sanonut, että ei hänen tarvitse ottaa backuppeja töistään, kun hän laittaa kaikki tärkeimmät nettiin jakoon, niin ne kopioituvat tuhansille muiden palvelimille.

Ihan kaikkeen archive.org ei ole ratkaisu. Www-sivuilla on muutakin kuin sisältöä. Www-sivuston toiminnallisuutta on mahdotonta kopioida. Tämän kirjoituksen alussa on yksi kuva ja se ehkä kopioidaan, mutta jos on lisännyt useampia, olen melkoisen varma, että vain ensimmäinen kopioituu. Youtube-upotukset ja muut viittaukset muualle ovat todennäköisesti rikki, mutta teksti ja pienet paikalliset kuvat ovat sitten niitä, joita archive.orgin algoritmi ilmeisesti suosii.

Nyt archive.org on taas pystyssä ja jenkkilässä päivä sen verran pitkällä..
https://web.archive.org/web/*/rkoski.vapaavuoro.uu... kertoo, että viimeinen täyskopio on yli vuoden vanha. Kuvat ovat eri osoitteessa, joten niitä ei ainakaan ensimmäisessä tarkastamassani kirjoituksessa ollut yhtään, kun piti olla kolme. Vapaavuoron etusivu näytti kuitenkin hienolta ja karusellit pyöri.