MargaretaBlafield

Miksi kullerot katosivat ja kaikki muutkin kauniit kukat nitistettiin?

 • Alkokesän ilopallerot
  Alkokesän ilopallerot
 • valkovuokotkin kasvaisi pihallamme luonnostaan, jos saisivat
  valkovuokotkin kasvaisi pihallamme luonnostaan, jos saisivat
 • ...ja metsäorvokitkin
  ...ja metsäorvokitkin
 • Näkymä uhatulle takapihalleni
  Näkymä uhatulle takapihalleni
 • Sinivuokkoja on naapuristo tulvillaan keväisin. Ne kasvaisivat meidänkin pihalla luonnostaan.
  Sinivuokkoja on naapuristo tulvillaan keväisin. Ne kasvaisivat meidänkin pihalla luonnostaan.
 • Onko tää oma takapiha kauniimpi?
  Onko tää oma takapiha kauniimpi?
 • ...kuin rajan tois puol kukoistava mesiangervo?
  ...kuin rajan tois puol kukoistava mesiangervo?
 • ...ja nimikkokukkani!
  ...ja nimikkokukkani!

Tulin parin päivän reissusta ystävien ja sukulaisten luota  viikonlopuksi kotiini.

Ennen kuin pääsin ulko-ovelle odotti järkytys: talomme edustelle rappukäytävien vierässä on nurmikkopläntit, joilla on ollut keväästä syksyyn asti vaihteleva, lähinnä naaputimummon toimesta istuttuja  , puutarhaystävältään saamia taimia, vuodesta toiseen hoidettua ja täydennettyä kukkaloistoa. 

Keväällä kukkivat krookukset, tulppaanit  narsissit, helmililjat ja lumikellot.

Alkukesästä komeat kullerot ovat loistaneet kuin pienet auringot.

Niiden jälkeen kukkivat korkeat sinikellot,  ranta-alpit ja maata myöteilevät suikeroalpit.Kaikkia kasveja ei edes muistu mieleen.

Toisessa kukkaistutuksessa oli paljon ihailua herättänyt parimetrinen tuheaksi pensaaksi levinnyt vaalenpunainen isokukkainen malva. Sitä kasvoi jonkun verran myos toisessa vähän pienemäässä istutusrymässä, johon olin myös istuttanut  ystävättäreltä saatua, monta vuotta ruokiini makua antanutta ruohosipulitupasta.

Muutama tiikerililja hehkutti keskikesällä orannssia iloksemme kun istuimme keinussa kukkaloistoa ihailemassa. Loppukesästä valkeat syysleimut olivat silmiemme ilona.

Nyt ne on hävitetty maan tasalle ja tilalle on tullut  joukkohaudalta näyttävä, kivillä reunustettu useita metriä kaanttiinsa oleva, melkein neliömäinen suorakaide. Pahalta näyttää. Kantti kerta kantti entisen nurmikon neliön päällä.Toisen portaan viereen oli ilmestynyt pingispöydän mallinen hakkeella katettu suorakaide.

Iäkäs naapurissa asuva rouva, jolle kukkaistutusten perustaminen ja hoitaminen on tuonut kesäisin edes jotain lohtua rintamaveteraanimiehensä muihin maisemiin siirtymisen jälkeen, oli tietenkin järkyttynyt ja suruissaan.  

Miten tuollaista voidaan tehdä,  kysymättä?  

Taimet olivat hänen siirtolapuutharhaa omistaneelta ystävättäreltä saatuja, kiitoksena monena kesänä yhdessä tehdyistä talkoista.Tämä leskirouva joka on asunnut miehensä kanssa talossa melkein sen rakentamisesta lähtien on koko taloyhtiölle iloa ympärilleen luova hyvä hengetär. Useimmat naapurit haluavat jutella häneen kanssaan ja lapset tykkävät hänestä.

Olin nimenomaan huomauttanut, ettei näitä kukkaistutuksia saa missän tapauksessa hävittää kun alustavaksi luulemamme pihasuunnitelma esiteltiin. Siihen kuuluu myös näköalamme rumentaminen kaatamalla yhtenäisen kesäisin parkkipaikan peittävän koivurivistön epämääräisesti jätten muutaman koivun jäljelle.  Kai tekemään tilaa joillekin vierasperäisille havukasveille, jotka eivät ollenkaan luonnu suomalaisen ikikuusien, honkien ja koivujen muodostamaan, luonnonpuistona hoidettuun, taustana olevaan maisemaan. Ei myöskään jalostetut angervot istu siihen kovin hyvin.

Sensijaan naapuriyhtiön kukoistava kurtturuusurinne, jonka loistoa usein pysähdyin ohikulkiessani ihailemaan sopii maisemaan.  Asvaltin keskellä ei ole mitään vaara muuta kasvillisuutta uhkaavasta leviämisestä kuten rannikon hiekkarannoilla. Kurtturuusu, josta on jalostettu mataliakin muotoja, on oikein mainio kasvi asvalttiviidakoita kaunistamaan. Se myös tuoksuu hyvälle kukkiessaan ja tuottaa kauniita punaisia syötäväksi kelpaavia kiulukoita. Lehtiin tulee kirjava ruska syksyisin.

Menneenä viikkona koin senkin järkytyksen,että ruusurinne oli hävitetty kokonaan ja tilalle tökätty  "jotain  havuja".

Me asukkaat joudumme vielä maksamaan kalliin hinnan kaikista pihamme tärvelemistoimeenpiteistä joita pelkästään miehistä  koostuva taloyhtiön hallitus on mennyt maalaisjärjen puutteessa tilamaan. 

Suurin osa asukkaista haluaisi kuitenkin kehittää pihaa oman näkemyksensä mukaan ja jotkut ovat puutarhahoidosta kiinnostuneitakin ja tekevät paljon työtä hoitaakseen istutuksia. 

Minäkin sain viime keväänä lähiseudun rivitaloasukkaalta komeat toista metriä pituutta kasvavat sinikellot  lahjaksi ja olin niiden seuraksi suunnitellut hankkivani joitakin muita taimia ystäviltäni joilla on onni omistaa puutarha johon ei tulla mylläämään ilman lupaa.

Jotkut näyttävät suorastaan vihaavan kaikkea vapaana kasvavaa kauneutta, kukkaloistoa  ja puita varsinkin.Taimet on suljettava mielummin kanttikaisiin karsinoihin täällä vallalla olevan käypä hoito-säännön mukaan.

Meidän hävitetyt kukkaistutukset olivat reunoiltaan nätisti pyöristetyt  paikoilleen kantamillamme reunuskivillä.

Miten tällaista piharemonttia voidaan tehdä ilman yhtiökokouksenkaan lupa?
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmettelen mihin kaikki kuvat hävisivät tallennettaessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onnistuin kuitenkin laittamaan niitä. Harmi ettei ollut kuvaa siitä kukoistavasta malvapensaasta.
Muutamia taimia oli kaivettu meidän kukkamaasta ja laitettu sattumanvaraisesti tököttämään "joukkohautaan"
Meillä oli myös loppukesästä keltasinaan kukkivia hanhikkipensaita runsaast, niitä oli kaikkien sisääntuloreittien varresta hävitetty
ja muutama siiretty näihin nurmikkoneliöiden keskelle laadittuihin kanttiinsa noin parimetriisiin istutusneliöihin. Minä olin päinvastoin ehdottanut, että kulutetut nurmikonkulmat pyöristettäisiin vaikkapa isoilla kivenmurikoilla ettei niillä rampattaisia. Nyt vain tehtiin
neliöitä reunustavien n. metrin levyisten nurmikaistaleiden hoito entistä hankalammaksi. Se kai on koko homman tarkoituskin; rahastus.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kuka tai mikä yhtiö teillä hoitaa puutarhahommat ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tämä on joku uusi yrittäjä jota hallitus on ilmeisesti omin päin palkannut.
Ennen istutukset ovat hoitaneet puutarhanhoidosta kiinnostuneet ja ns. nurmikoiden höyläämiseen satsattu kaiketi reilusti rahaa huoltoyhtiölle joka noudattaa täsmällisesti toimeeksiantoja.
Tein yhdessä naapurini kanssa kevätkokoukseen esityksen ainakin liioitellun nurmikkohuollon lopettemiseksi ja takpihan kehittämiseksi omin voimin, ja monet asukkaat olivat kanssani yksimielisiä. Mutta juntattu oli ja esityksemme äänestettiin nurin.
Aivan typerän grillinkin tilasivat entisen vankan käsinmuuratun sijaan.
Vanhan tiiligrillin olisi saanut paloturvalliseksi tilaamalla peltisepältä kipinäsuojan. Muutamilla ahkerilla rouvilla oli hirveä työ piikkaamalla purkaa entinen grilli. siinä hommassa ei miehiä näkynyt. Jos heidän työlleen olisi laskettu minimipalkka, niin mitähän sekin olisi maksanut?

Alexius Manfelt

Margareta kiltti pistin oman kontribuutioni ihan erilliseksi blogiksi. Kun tänne vastauseen ei saata kuvia laittaa.

tuus

AM

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin kannattaa toimia silloinkin kun kommentista tulee pitkä ja itsessään merkityksellinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Margareta, yhtiökokouksessa voisi toki ehdottaa että perustettaisiin pihatoimikunta, edustaja kustakin portaasta kuten teillä lienee taloyhtiön suhteen, taloyhtiö eri porrasnumeroineen?

Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa ettei sillä toki ole määräysvaltaa, mutta joihinkin asioihin voi silti vaikuttaa. Valitettavasti ei kuitenkaan kaikkiin, minä kun olin muutaman vuoden vastaavassa ja vaikka meillä on pihapuita pilvin pimein ei voitu kaataa yhtä nykyään jo kahdesta-kolmesta asunnosta näköalaa estävää koivua kun yksi pihatoimikunnan jäsen toisesta portaasta vastusti.

Joitain asioita sain pihatoimikunnassa läpi, mutta kun en sitä meidän porrastamme koskevaa koivun kaatoa niin siirsin pihatoimikunnan jäsenyyteni samassa portaassa asuvalle tarmokkaaksi tuntemalleni asukkaalle eteenpäin, ja olen mm. sisääntulo-oven vieressä olevan ruukun kausittain vaihtuviin kukka-istutuksiin oikein tyytyväinen.

Senkin voisi toki yhtiökokouksessa ottaa esille missä määrin talon asukkailla on oikeus istuttaa yhteiselle piha-alueelle, minä näet kysyin hallituksen puheenjohtajalta saanko istuttaa kevätsipuleita suuren puun tyhjäksi alleen imemälle nurmikolle ennen kuin niitä istutin.

Se saatu lupa sitten aikanaan vastauksena toisen portaan pihatoimikunnan jäsenelle, joka menettelyäni arvosteli. - Varsinkaan omakotitalosta kerrostaloon muuttaminen ei ole aina sulateltavissa, terveen järjen kun luulisi kerrostalossakin voittavan, mutta kun on ne säännöt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokin puutarhatoimikunta perustettiin kai jo hallituksen puheenjohtajan toimesta. Ei se tynkätoimikunta näitä pihauudistuksia ole toimeenpannut. Niin kauan kuin olen täällä asunut asukkaat on istuttanut ja hoitanut kukka- ja muut istutukset itse oman mielensä mukaan, nurmikoiden " hoidosta" olen puhunut kymmenen vuotta joka kokoukseessa . Kaupungin puutarhuurikin piti hyvänä ideana niittysuunnitelmani takapihalla ja ehdotti kasveja kuivaan koivurinteeseen jossa nurmi ei kasva. Se oli kymmenen vuotta sitten.
Minun istutukseni on joku naapuri hetken päästä käynyt repimässä pois. Nyt olin todella pahoillani kun lähinnä naapurin leskirouvan monivuotinen sinnikäs työ oli tuhottu. En ole vielä käynyt katsomassa onko yhtiöön kuuluvan korkean kerrostalon rinteessä upea piooniryhmäkin hävitetty, Takapihan kuusimetsän laidalla on myös kaunis alppiruusu ym. ym.
Jonkun asukkan äidin istuttamasta raparperistakin tein kiisseliä. Humalakin on joku tuonut.
Mitään tarvetta ammattipuutarhuurin palveluille ei ole kukaan edes esittänyt. Suuri osa tontistamme on luonnonmetsää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Todella ison harmin paikka, mutta ei kai muuta voi kuin kysyä taloyhtiön hallitukselta pöytäkirjan päätöstä siihen miksi on menetelty kuten on menetelty, sillä rajansahan on hallituksenkin menettelyillä. Sekä osallistua yhtiökokoukseen.

Juristi kun en ole niin en toki tiedä meneekö se juuri noin, mutta maalaisjärjellä ajatellen luulisi että istutusten purkamisesta pitäisi olla hallituksen päätös.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Hallituksen päätöksellä on tilattu tämä esteettistä näkemystä vailla oleva puutarhuuri itsetarkoitukselliseen touhailuun kun mitään tarvetta ei ollut.
Asukkaat eivät tietenkään halua ylimääräisiä rahamenoja kun isot remontit on edessä ja monelle se merkitsee pakollista muuttoa kun tulot eivät riitä kattamaan lainakuluja.
Kaiketi tämä puutarhabudjetointi on hallituksen päätösvallan puitteissa, mutta onko näinkin olennainen muutos ja toisen omaisuuden varastaminen sitä, sen tulen tietenkin selvittämään. Kai yhtiökokous on manipuloitavissa kaatamaan hienot koivut. Siinä taas suositaan epäsymmetrisyyttä kun rinteessä sijaitsevien leveiden portaiden toiselta puolelta kaadetaan koivu.
Siihen puuhun olin suunnitellut linnunpönttöä ensi keväänä ja naapurin leskirouvalle se on erityisen rakas. Hän on yhdessä miehensä kanssa nähnyt sen varttuvan makuuhuoneen ja kyökin ikkunasta kahvipöydän ääressä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa surullinen juttu. Miten voidaankin tehdä noin ilman varsinaisen istuttajan ja kukkien hoitajan lupaa? Käsittämätöntä ja omavaltaista toimintaa, jossa ei oteta yhtään huomioon muiden mielipiteitä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Sinne jäi Hemmon blogi, olin samalla unohtanut keskustelunaiheen, ei tainnut olla niin tärkeä...

Kiinteistöyhtiön osakkeen omistaminen on ongelmallinen laillisesti määriteltäessä, omistat osakkeita, mutta et voi päättää kiinteistöosakeyhtiön asioista kuin yhtiökokouksessa mahdollisesti, voi jättää eriäviä mielipiteitä yhtiökokouksessa ja voi jättää selvityspyyntöjä.
Jotta pystyy vaikuttamaan asioihin pitää olla enemmistö osakeomistuksissa. Asukkaiden enemmistö yksimielisillä päätöksillä voivat vaikuttaa asioihin, edellyttäen, että heillä on myös enemmistö osakeomistuksessa äänestettäessä.

Kedon kukkasilla olisi ollut asumisviihtymisen kannalta huomattavan suuri merkitys. On se harmi, että sellaistenkin poistaminen tehdään vain hutaisupäätöksillä, ilman, että asukkailla olisi mitään sanomista asiaan, en ymmärrä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Keskustelunaihe on todella tärkeä ja olen kysymättä sinulta lupaa siteerannut paria kommenttejäsi. Se on puheenvuoron puolella.
Nyt en laittanut linkkiä Hemmon blogiin, koska sit helposti menee kommentit sinne. Minäkin haluaisin yhtä paljon kommentejä kun se sai meidän ansiost.Mee ny Jouni sinnekin Puheenvuoron puolelle sanomaan jotain viisasta.
Päätökset tekee ne asukkaat jotka viitsivät vaivautua yhtiökokoukseen. Yleensä he ovat varsin pieni osa asukkaista. Viime kokouksissa on ollut enemmän väkeä kun isoja remmontteja koskevia esisuunnitelmia on käsitelty.
Mutta isokin porukka on narutettavissa huonoksi osoittautuneiden päätösten taakse kun vain vihjaistaan asuntojen arvonnousuun. Näin tehtiin mm kun hyvät kolminkertaiset ikkunat vaihdettiin huomattavasti huonompilaatuisiin.
Tiivisteiden ja joidenkin parvekelukkojen vaihto olisi riittänyt

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Minäkin haluaisin yhtä paljon kommentejä kun se sai meidän ansiost."
Olit jo saanut kommentteja blogiisi, ei se määrä vaan...Oli oikein yliopiston opettaja, opiskellut kaunokirjallisuutta...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta olen kovin pahoillani tällaiseta terroriteosta. Toimivat kuin Putin. Ottavat ja tekevät mitä haluavat, kysymättä ja ajattelematta muita.

Olen huomannut, että joissakin yhtiöissä isännöitsijä omistaa asunnon ja sillä hän saa ison päätäntävallan talon asioihin. Ikävää vallan käyttöä.

Malvaa on ainakin kahta lajia, useampaakin. En tunne niitä kaikkia, mutta korkeaa vaaleanpunaista isokukkaista anoppini nimitti pönkkäruusuksi. Minullakin on sellainen penkissäni.