MargaretaBlafield

Perjantai-illan rokka. Herkku, herkumoi, herkuin?

  • Lihaton lokakuun yksinkertainen hernesoppa
    Lihaton lokakuun yksinkertainen hernesoppa
  • Sama annos sähkövalossa kuvattuna.
Kumpi näyttää herkullisemmalta?
    Sama annos sähkövalossa kuvattuna. Kumpi näyttää herkullisemmalta?
  • Kolmas kerta toden sanoo.
    Kolmas kerta toden sanoo.

 

Koko iltapäivän on leijunut vieno  kiehuvien herneiden houkutteleva tuoksu muorin kyökistä. Laitoin toissa- iltana  kilon luomuherneitä,joita olin jo aikoja päiviä sitten ostanut luottomylläriltäni  keskustorin markkinoilla.

Tarkoitus oli laittaa torstaiksi hernerokka niin kuin perinne vaatii, mutta huomasin eilen että herneet olivat vielä kovia, ja laiskottikin, joten päätin antaa niiden liota vielä yhden yön yli. vaihdoin vain vedet.

Tänään muistin herneet puolen päivään aikaan ja otin viiden litran hyvän vanhan kattilani esiin ja kaadoin vettä herneiden päälle ja vähän karkeataa merisuolaa kyydiksi.

Levy ykköselle kun alkoi soppa   kiehumaan ja siinä sitten taas aikaa vierähti viesteihin vastailleen vaikka olisi pitänyt siivota kuten perjantaisin kuuluu tietenkin.

Kunsitten kolmisen tunnin perästä pidin kaffepaussin niin huomasin herneiden jo kypsyneen mutta porkkanat , jota yleensä laitan mukaan, ne koristavatkin kivasti olivat loppu, joten kipin kapin läheiseen kohtuukokoiseen kauppaan jossa on erittäin ystävällinen kauppiasrouva ja koko muu henkilökuntakin.

Sattuikin olemaan vielä tarjouksessa  kahden kilonpusseissa isoja porkkanoita. lisäksi otin muutaman sipulin. Muuta ei tarvittu.

Kassalla oli aina iloinen aasialaisvaikutteinen tyttö, jonka suomenkielen taito on nopeasti kohentunut, nut puhuu jo ihan sujuvaa suomea.  2,10€ hän sanoi ja minä sanoin maksavani lanteilla jos uudelleen käyttöön otetusta lompsasta löytyy. Löytyikin sopivasti .

Hän kehotti vielä vilauttamaan korttia maksupäätteen kyljessä, mutta sanoin etten turhaan viitti vaivautua kun ei kumminkaan pisteitä kerry.

Olisi pitänyt tietysti vilauttaa, kun kaikki ostokset rekisteröidään, se vähän kuin kuin äänestämistä.

näiden perusteella ne sitten luo kuluttajaprofiilejä mainosten ja tarjousten suuntaamiseksi

Ja keksii uusia muunnelmia ja just kun on löytönyt jotain mieluisaa, se olekaan valikoimissa.

Ajattelin, että pari todella isoa porkkana riittää. en taaskaan löytänyt kuorimisveistä ja jouduin veitsellä rapsuttaan porkkanat mikä on vähän suttaisempaa.

Tykkään vihannesten pilkkoamisesta se on erittäin rauhoittavaa puuhaa ja minulla on siihen tarkoitukseen eritäin kätevää ja terävä kokiimallinen mutta terältään alle 20cm veitsi. tällä kertaa en leikkannut porkkanat lanteiksi vaan kuutioiksi alle sentin kanttiinsa, tai pikemminkin niistä tuli vähän kolmiomuotoisia paloja . sipulia ennuyt laittanut. enkä sianlihakaan.

Tästä tuli kasvisversio.

Hyvältä maistui, kyllä kannattaa satsata luomuherneisiin, ainakin kun halvalla saa, niin kuin minä nämä joskus keväällä ostin mylläriltäni.

Söin kaksi lautasellista. Juustoleivän kera, minulla oli vielä jäljellä sitä ihanaa cheddaria jota Seppo Lavikaisellekin suosittelin sopimattomasti kun olisi pitänyt vain käsitellä rahaa,

minä kyllä sijotan ensisijaisesti ruokaan.

Porkkanat ja sipulit, perunoiden  ja punajuurten kanssa ovat ehdottomia.

 

Puolukat sain  tänä vuonna ihan suomalaisen naapurini poimimana


Kuvat tulevat myöhemmin, jos tulevat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Erinomainen proteiininlähde.
nyt minä taidan vetäytyä yöpulle
että olen kauniipi kuin tänään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voi maustaa meiramilla tai timjamilla

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Uskalias voi myös kokeilla currya ja cayennepippuria. Makuaistini on tosin ilmeisesti melko kehno koska minulla ei inhokkiruokia olekaan, joten kokeilkaatten omalla vastuulla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos vinkistä Teemu, ehkä joku minua rohkeampi kokeilee.

Käytän cayennepippuria hyvin, hyvin varovaisesti, Esimerkiksi munakkaaseen se sopii erinomaisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tänään en ehdi enää vastailla.
on aikaa jo ruveta pakkaamaan ja etsimään matkavaattet ja nälkä kurnii vatsassa joten on laitettava vielä puurookin.
paistettu kananmuna ja pekonikin maistuis, mutta on parempi olla käyttämättä hellaa, ettei lähtöhöhössäkässä levy unohdu päälle ja palovaroitin rupeaa huutaan ja pelastulaitos hälytetään paikalle ja...
Härrekuut, kello on jo nuin paljoo! parasta sulkea tämäkin härikkö.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos, oli aivan upea päivä!
Sinulle terveisinä kännykkäkuva männystä toisessa blogissa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kotitekoinen on aina kotitekoista. Sitäpaitsi se pitkäaikaisena prosessina on terapeuttista. Se maistuu hyvälle juuri siksi, että sen eteen on tehty kärsivällistä työtä.

Tuokin kelpaa minulle.... Parhaita teollisesti valmistettuja ruokia.

http://www.jalostaja.fi/tuotteet/hernekeitot

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vain hätätapauksessa kelpaa mulle.
Vien huomenna yhteiselle ihastuksellemme. Yksin ei jaksa niin palj syärä.
Pakastaa vois jos pakstin ois.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mun rokkani

1. Purkkihernekeitto

Avaan purkit molemmista päistä ja työnnän mötkön ulos ihan ehjänä. Vettä hiukan joukkoon ja lämmetessä lusikalla ja vispilällä kaikki tasaiseksi.
Paistan sipulit, porkkananpalat ja lopuksi valkosipuli joukkoon.
Sitten sinappia, meiramia ja yrttimausteita + kermaa. Paistetut nakinpalaset kruunaavat koko jutun.

2. Omatekemä

Liotan herneet 1 vrk ja annan liotusliemen olla mukana keittäessäni eteenpäin. Porkkanat, sipulimurskat, myös valkosipuli.
Hallista ostettu pieni savupotka pilkottuna joukkoon, joka antaa hyvän savun maun. Mutta koko potkan jäänteet mukaan keittovaiheessa. Yritit, sinappi ja kerma kuten yllä. Poista potkan jäänteet.
... mutta hapanleipää en käytä tässä yhteydessä- arvatkaapa miksi? Sen sijaan lasi kuoharia suoraan suuhun tai joskus jopa keittoon mukaan loppuvaiheessa.
A´vot.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Erinomaiset ohjeet! Saispa maistaa sitä omatekoista,
Hallis en nähnyt sianpotkaa enää, eikä sorkkiakaan.
Minä olen käyttänyt hapanleipää yleensä sopan kanssa.
nyt kokojyväsämpylää. Huomasin olennaisen eron.
Hyvä kun kerroit mistä johtuu.
tulevaisuudessa käytän hapanleipää vain kalasopan ja lihakeiton kanssa.
kiitos vihjeestä Heikki.
Kuoharia minulla ei ole koskaan kotona.
Makunsa kullakin, mulle olis maistunut sahti,
mutta veteen jouduin tyytmään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Savupotkaa löytyy hallista mm. Laatulihasta ja Lihakippareilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Mun makuuni savupotka tai -luut ovat liian voimakkaan makuisia, vähan voi laittaa antaan makua. parasta on uunissa paistetut kylkiluut, sen huomasin kun kerran jäi yli, kun ystävällinen koiranystäväni antoi mulle vähän koirilleen lihaleikkaamosta tuomasta satsista, jota oli koiratuttavansa hakenut,
Ehkä saan kohta vakohäntäpeuranluita, niitäkin kannatta uunussa paistaa ensiksi, koska sen rasva on syksylla melko pahanmakuista,

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuva ei ole tullut vielä mailiini, Kännykkä hidastelee tai jumitta loputtomaan bittiavaruuteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suostuiha se känny vihdoinkin lähettämään ne luvatut kuvat.
Eilen söin kolmannen kerran, ja vieläkin jäi yli joten luomuherneitä kannatta ostaa ainakin kuin halvemmalla saa kuin kaupassa tavallisia, mutta kuitenkaan ei tulisi annos paljon maksamaan.

Lasketaanpa: perjantaina söin 2 annosta.
lauantaina syötiin 3 + samanlainen satsi meni pakkaseen
Maanantaina lorautin fetakuutiopurkista vähän öljyä (voi käyttää myös) salattiin) annoksen päälle ja pursotin tuubista sinappia.
Vielä jäi litra eli kolme annosta.
Siis: 2+3+3+1+3= laskekaa ite, mull nälkä kurni vatas jo enkä ole ko kerran aamupalan syönyt.
Mut mun laskupään mukkan kummiski viiren litran kattilas ja kilosta herneitä tuli neljä litraa sakeata aitoa kasvishernerokka,
Sit kuis monelle riittää, se riippuu ihan syöjistä.

Kokeneena talkooemäntänä suosittelen varaamaan puoli litra per nuppi,
jos soppa on pääruokana.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset